Óraszerkezet

Az aszódi evangélikus templom óraszerkezete

 

A ma is látható és működő evangélikus templom 1719 tavasza és 1722 ősze között épült fel Aszódon . A munkálatok még a következő esztendőkben is folytak és a templom felszentelési ünnepére 1727. november 11-én, Szent Márton ünnepén került sor. Az óraszerkezetnek otthont adó torony azonban csak 1759-ben épült fel. A templom felépítése köszönhető az aszódi híveknek, a lelkészeknek és nem utolsósorban a földbirtokos Podmaniczky család fáradhatatlan támogatásának.

_MG_2977

Az óraszerkezetet ajándékba kapta az aszódi gyülekezet. Intibi György  presbiter Pestre utazott 1864. december 17-én. Ügyei intézése közben összetalálkozott dr. Nagy Károly orvossal, aki közölte vele, hogy egy toronyórát szeretnének ajándékozni az aszódi  híveknek. Az óraszerkezet beszerelésének költségeihez gyűjtést rendeztek a város lakossága körében, hiszen  az óra felekezet nélkül mindenkinek mutatja majd az időt. Stefanik Mihály kőműves alakította ki az óraszerkezet helyét és 1865 májusában már mutatta az időt a toronyban.

_MG_3047

Az óraszerkezet alatt egy táblát helyeztek el, amely megörökítette az adakozókat: „Tekintetes Nagy Gábor, herceg Eszterházy Pál titkárja, tekintetes Nagy Károly orvostudor, tekintetes Nagy Palesztic kisasszony, feledhetetlen anyjuk, néhai Nagy Pálné szül. Drozdik Zsuzsanna asszony,- meghalt Aszódon 1810. május 8-án- emlékének megörökítésére az aszódi egyháznak ajándékozták. 1865.

_MG_3056

Az óra négy irányban jelezte az időt, kezelése, s 8 naponkénti felhúzása a harangozó feladata lett, aki ezért külön díjazásban részesült. Az óra a két szélső kisebb harangra ütött. A középső nagy harangot a gyülekezet 1852-ben vásárolta és szereltette a toronyba. Ez a harang az, ami a mai napig is megvan. Az óra az 1890-es években meghibásodott és akkor Somogyi Adolf aszódi óramester újból üzembe helyezte és üzemeltette haláláig, 1919. februárig. A két szélső kisebbik harangot 1915. december 9-én elvitték hadi célra, úgy, mint a katolikus templom mindegyik harangját, mondván Aszódnak egy is elég. Az óra ettől az időtől nem ütött, csak járt. A két ütőszerkezetet nem húzták fel. Mikorra a harangokat pótolták az óraszerkezet már nem volt ütemképes az elszennyeződés miatt és nem akadt, aki üzembe helyezze.

 _MG_3069

Az óraszerkezet restaurálás előtt (2012).