Dr. Osváth Gedeon (1880-1952)

A gimnázium történetének egyik legkiemelkedőbb tanára-igazgatója volt.

A Szatmár megyei Csengeren született 1880. december 4-én, neves birtokos család sarjaként. Aszódra 1906-ban, kezdő tanárként került magyar és latin nyelvet oktatni. A tanításon kívül az alumneum ephorusa (az étkeztetés vezetője), a Petőfi-önképzőkör tanárelnöke volt. Felélesztette a Petőfi-kultuszt, majd igazgatósága alatt kiterjesztette, lelkesedésével országos mozgalmat indított a költő emlékének ápolására. Műsorok szervezésével, tanulmányok, színművek írásával,(pl. A halhatatlan diák), népszerűsítette Petőfi műveit.

Igazgatósága idején (1914-1926) vette fel a gimnázium a Petőfi nevet. Az 1920-as évek nehéz gazdasági viszonyai közepette, az egyházi kerület segítségével elindította a gimnázium új épületének létesítését. Munkája eredményét nem azonban élvezhette, mert 1926-ban „…a túlfeszített munka következtében kénytelen voltam … nyugdíjaztatásomat kérni…”

Ezt követően családjával együtt Kecskemétre költözött. Felesége Forgolányi Kovách Erzsébet, zongoraművésznő. Közös gyermekük Osváth Viktor (1921) akinek születésekor, édesanyja meghalt. A fiú felnőve református lelkészként szolgált, mellette zeneszerzőként és karnagyként tevékenykedett. Ő fordította le 1966-ban az Erős vár a mi istenünk kezdetű evangélikus éneket.

A tanár úr, feleségének halála után alapítványt hozott létre az Aszódi Evangélikus Gimnáziumban. Azokat a diákokat jutalmazták az ösztöndíj összegéből, akik kiemelkedtek a Petőfi önképzőkör munkájából.

Kecskeméten Osváth Gedeon már nem tanított, hanem irodalomtörténettel és szépirodalommal foglalkozott. Hunyadi László színművét a szegedi Nemzeti Színház is bemutatta.

Budapesten halt meg 1952. november 10-én. Sírja a fővárosi Farkasréti temetőben található. Az aszódi temetőben első felesége és szülei nyugodnak.